Autor Wątek: Błąd systemu Adblue  (Przeczytany 179 razy)

Offline Yelo_elo

  • Początkujący
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Rocznik Auta: 2015
  • Rodzaj Napedu: FWD
  • Rodzaj Paliwa: ON
  • Skrzynia Biegów: Manual
  • Typ auta: 8T
  • Typ Nadwozia: Sportback
  • Województwo: Lubelskie
Błąd systemu Adblue
« dnia: Wrzesień 08, 2019, 12:59:28 pm »
Cześć wszystkim.
 
Posiadam Audi A5 sportback 2.0 TDI 2015r. Kod silnika: CSUB, Przebieg 190k km 136KM z systemem SCR.

Miesiąc temu wybrałem się w trasę około 700km w jedna stronę z UK do Holandii po przejechaniu 200km niespodziewanie wyskoczył błąd Adblue z ikoną klucza. „Błąd systemu Adblue po 1000km ponowne uruchomienie silnika niemożliwe”. Wkurzyłem się bo zostało mi około 500km do celu i kolejne 700 z powrotem, nie licząc oczywiście używania auta przez tydzień na wakacjach.
Stanąłem na stacji i kupiłem 10l Adblue zgodnego z normą jaką zaleca producent na klapce wlewu paliwa.
Dolałem i w drogę, jednocześnie wiedziałem, że nie jest to błąd z powodu małej ilości płynu w zbiorniku ale dolać nie zaszkodzi. Po drodze robiłem różne procedury jakie znalazłem w necie ale bezskutecznie.
Po dojechaniu do celu zostawiłem auto na parkingu w hotelu i zdałem się na własne niezawodne nogi. Musiałem zmienić plan podróży i postanowiłem popłynąć promem z Rotterdam do Hull. Skrupulatnie wyliczyłem ze po dotarciu do domu zostanie mi jeszcze około 150km do unieruchomienia silnika.
Audi sukcesywnie odliczało każde 50km które zrobiłem informując mnie każdorazowo przeraźliwym dźwiękiem.
Po dopłynięciu do UK wjechałem na autostradę i po 100km błąd znikł bez śladu.
Po 3 tygodniach od tej nieprzyjemnej sytuacji znów pojawił się ten sam problem.
Kolega podłączył moje auto  pod swoje urządzenie diagnostyczne i pojawił się błąd P204F00 - układ środka redukującej rząd 1 - nieprawidłowo.
Spędziłem dużo czasu czytając co mogło nawalić ale nic satysfakcjonującego nie znalazłem.
Nie wszystkie warsztaty chcą się tym zająć. Zarezerwowałem wizyty w dwóch warsztatach ale chciałbym jeszcze zaczerpnąć opinii kogoś kto borykał się z podobnym problemem.

Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.

Offline Yelo_elo

  • Początkujący
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Rocznik Auta: 2015
  • Rodzaj Napedu: FWD
  • Rodzaj Paliwa: ON
  • Skrzynia Biegów: Manual
  • Typ auta: 8T
  • Typ Nadwozia: Sportback
  • Województwo: Lubelskie
Odp: Błąd systemu Adblue
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2019, 13:45:21 pm »
Wybrałem się na warsztat. Po podłączeniu auta pod urządzenie diagnozujące nie znaleźli żadnego błędu, pewnie dlatego, że kolega go usunął gdy podłączył Audi wczesniej. Błąd pozostał jednak na wyswietlaczu pomiędzy zegarami i ciagle odliczał kilometry.
Mechanik z warsztatu wyjaśnił mi, że błąd mógł wystąpić po samodzielnym dolaniu AdBlue i że w przyszłości trzeba go uzupełnić specjalnymi narzędziami bądź udać się do serwisu Audi.
Wytłumaczyłem, że błąd wyskoczył zanim dolałem środek redukujący.
Powiedział, że czasami może się tak zdarzyć bez żadnej przyczyny i że trzeba to zresetować w czasie jazdy jak zaleca producent. Zrobił to i usterka znikła. Od tamtej pory zrobiłem jakieś 2000km i póki co problem nie powrócił.
Temat uważam za zamknięty.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15