Ponieważ to mój pierwszy post - choć forum czytam od jakiegoś już czasu - na wstępie witam wszystkich.
Od kilku miesięcy jestem "szczęśliwym" posiadaczem A5 2,0 TFSI Quattro właśnie ze skrzynią s-tronic.
Autko jest świetne, a raczej byłoby gdyby nie działanie skrzyni. Do tej pory jeździłem klasycznymi automatami i zdaję sobie sprawę, że działanie dwusprzęgłówki różni się od pozostałych.
Niemniej albo z moją skrzynią jest coś nie tak albo ja jestem nienormalny i za wiele oczekuję (bądź co bądź za samochód kosztujący jako nowy grubo ponad 200 tys. zł).
Dlatego bardzo Was proszę o wyjaśnienie kilku kwestii jak chodzi o działanie Waszych skrzyń.
1. postój w trybie D np. w korku - głupio to zabrzmi ale czy po puszczeniu hamulca wasze auta od razu ruszają? Dokładnie o to mi chodzi, czy waszym zdaniem w czasie postoju sprzęgło rozłącza silnik od skrzyni biegów, czy też delikatnie, cały czas "ciągnie" samochód do przodu.
Pytam o to, ponieważ coraz częściej na postoju - szczególnie przy rozgrzanej skrzyni - mam wrażenie, że auto chce jechać, a silnik wpada w lekki rezonans. Zjawisko podobne do tego, gdy w manualu trzymając nogę na hamulcu i mając wbitą jedynkę delikatnie puszczalibyście sprzęgło.
2. redukcja z 2 na 1 przy powolnym dojeżdżaniu np. do świateł - czy u Was - podczas delikatnego wyhamowania, już przy bardzo powolnej jeździe i dohamowaniu do zera samochód w sposób odczuwalny (robiąc delikatnego kangurka) redukuje na jedynkę. Czy też redukcja przebiega w sposób niezauważalny i de facto sprzęgło rozłącza napęd w ostatniej fazie dohamowywania.
Samochód zakupiony w Polsce, serwis w Audi, przebieg niecałe 90 tysięcy.
Po zakupie byłem w serwisie u Bełtowskiego - na dobrą sprawę stwierdzili, że przesadzam i ten typ tak ma. Niemniej zrobiliśmy adaptację - niewiele pomogło. Byłem również u dwóch speców od skrzyń - jeden stwierdził, że mechatronika do wymiany ale czy tylko to się zobaczy (no zajefajnie, biorąc pod uwagę potencjalne koszty), a drugi - wydaje mi się, że w ogóle miał nikłe pojęcie na temat zasady działania tych skrzyń.
Darujcie sobie Panie i Panowie tłumaczenia jak działa skrzynia dwu sprzęgłowa i jakie ma zalety - mam wrażenie, że co nieco o nich wiem. Wiem też, że z zasady jej działanie nie będzie nigdy tak płynne jak klasycznego automatu. Ale albo mam spieprzoną skrzynię albo, jeśli tak ma być, muszę pozbyć się auta bowiem taka praca skrzyni doprowadza mnie do szału.
Dlatego bardzo proszę użytkowników Stronica o odpowiedź na zadane powyżej pytania.
Pozdrawiam.